2010. október 7., csütörtök

Lássunk néhány receptet. :D

Sziasztok!

Kicsit eltűntem, de mostmár újra itt vagyok. Most rátérek a napi fő táplálkozásra, az ebédre.
Jöjjön néhány praktika, és recept...
Kezdjük talán azzal hogy mivel a tejtermékeket, és cukrot kell kihagynunk, így elég széles palettánk marad, amit érdemes kihasználnunk. Nagyon sok kisgyermekes ismerősöm van, akiknek az a legnagyobb problémája hogy mit főzzön ami jó a picinek is, és nekik, felnőtteknek is, mindez úgy, hogy a reg-enor kúrába beilleszthető legyen. Nos, tapasztalatom szerint, a legjobb megoldás a főzelékekben van. Ezek közül is a zöldekben. A kelkáposzta, a zöldborsó, a sóska, a spenót, és brokkoli.
Ezekből mindből ízletes főételt készíthetünk. Arra ügyeljünk hogy a rántást úgy készítsük, hogy állati eredetű zsiradékot használjunk, és abból is minimálisat. Ha pedig sűríteni szeretnénk, mondjuk egy habarással a főzeléket, akkor a tejföl, plusz liszt párosítás könnyedén kiváltható az étkezési keményítő plusz víz keverékével.
Így illeszthető be a reg-enor kúrába, szinte minden féle főzelék. Ha cukor kellene bármelyikbe, azt nagyon minimális édesítővel ki lehet váltani.
Köretnek nagyon széles a paletta. Akár grillezett húst, akár sült húst nyugodt szívvel adhatunk hozzá, vagy ha nem fogyasztunk húst akkor megoldás a pirított tofu, vagy a jól bevált tükörtojás.
Én személy szerint azért szerettem nagyon ezt a kúrát, mert imádom az indiai konyhát, a különleges ízeket. Nem csak azért mert egészségesek, de emellett nagyon finomak ha jó minőségű alapanyagokat használunk föl hozzá. A hús mindíg legyen nagyon friss, a zöldségek ne legyenek fagyasztottak, amennyiben megoldható. A keleti fűszereket, amiket felhasználunk, mindenképpen olyan helyről szerezzük be, ahol biztosan odafigyelnek a minőségre. (Budapestieknek kis segítség: a nyugatitól 5 percre, Bajcsy-Podmaniczky sarka -Oyia Delicatesse)
Én minden fűszert, lencsét, rizst, és keleties dolgot innen szerzek be mert a minőség nagyon fontos.
Akkor lássunk pár receptet a kedvencekből.

Grillezett citromos csirke, csicseriborsós kusz-kusszal... :D

Jó, talán kicsit elsőre bizarnak hangzik, de hidjétek el, isteni finom, és nagyon egészséges.
Én személy szerint a csirke combját, vagy mellét szoktam felhasználni hozzá. Fogok egy nagy zacskót, belefacsarok 2 citrom, és 2 lime levét, valamint egy kevés sót, borsot.
A zacskót bezárjuk, bekötjük, és adjunkneki, adjuk ki a napi gőzt, jól masszírozzuk bele a citruslébe a husit, hogy mindenhol érje. Tegyük félre, hagyjuk pácolódni, közben pedig készítsük el a köretet. Forraljunk föl 1 liternyi tiszta vizet, majd tegyünk egy tálba kb 10 dkg-nyi kusz-kuszt. Bőven elég, mert ebből egy 4 fős család jól lakik, annyira megdagad. Tegyünk rá egy konzerv nagyon jó minőségű csicseriborsót, aminek előtte öntsük le a levét. Majd szórjuk meg kifejezetten a fenti boltban kapható kusz-kusz fűszerkeverékkel. Csak egy keveset, mert nagyon intenzív.Pici só, kevés bors, majd felöntöm a forró vízzel, és letakarom alufóliával. elkezdem a husit megsütni. Fogok egy grill serpenőt, vagy esetleg egy sima is megteszi, csak teflonos legyen. Mivel az olívaolajat is hanyagolnunk kell, így azt szoktam csinálni hogy a serpenyőt nagyon vékonyan megkenem jó minőségű mangalica zsírral. Amikor már forró egyszerűen beleteszem a pácolt husokat, és szép aranybarnára sütöm mindkét oldalát. Ne aggódjunk hogy nem sül át, tudniillik, a citrus lé, félig megfőzi, megpuhítja az egyébként is nagyon gyenge szárnyas husát. Szóval oldalanként max 5 perc. Amikor kész a hús, levesszük a kusz-kuszról a fóliát, hozzáteszünk egy diónyi zsírt, és alaposan öszekavarjuk. Kitálaljuk, és fogyaszthatjuk ehetünk amennyi belénk fér, mert egészséges, és szinte nulla kalóriás :D

Másik nagy kedvenc  ha indiait készítek a csirkés curry
Szintén nem bonyolult, pár apró változtatással, nagyon különleges, tápláló, és egészséges reg-enor ebédet, vagy vacsorát készíthetünk, és ami a legjobb mindkét ételben, az az hogy fél óra alatt elkészül.
Szóval Curry...:D

Azzal kezdek hogy felaprítok egy jó nagy fej vöröshagymát, és 3-4 gerezd fokhagymát. Nagyon apróra vágom, de nem reszelem.
Diónyi zsiradékon elkezdem párolni, egy kortynyi víz hozzáadásával, hogy a fokhagyma ne égjen meg. Ekkor jön a legjobban bevált hozzávaló, és az egész étel lelke, a fenti üzletben kapható india 5 fűszer keverék. Ebbből egy evőkanályit szórok a hagymára, és kis lángon melegítem, hogy a fűszerek kiadják az aromájukat. Amikor már kb. 2 perce melegítjük, és közben kavarjuk, jöhet bele a felkockázott, vagy csíkozott csirkemell. Ehhez a hagyma mennyiséghez 2 egész csirkemellet szoktam tenni. Amikor a csirke belekerül, adjunk alá jó kis tüzet, és folyamatos kevergetés mellett addig süssük, amíg a hus ki nem fehéredik. Ha ez megvan, jöhet rá egy egész konzerv, jó minőségű, sűrű kókusztej. Ezzel elkeverjük, majd 1-2 dl vizet teszünk hozzá, és hagyjuk hogy sűrű szószos ételt kapjunk.
Közben riszt főzünkmellé, én személy szerint basmati rizsből készítem. Finom, és nem tapad össze.
Amikor elkészül, garantáltan a legfinomabb és leg különlegesebb főételhez jutunk hozzá, és ami a legjobb benne, hogy szintén bártan fogyasztható a kúra ideje alatt.
Mára ennyit írok, de holnap folytatom a magyaros ízekkel. Sok sok receptem van, amiket meg szeretnék osztani azoknak akik úgy döntöttek hogy végig csinálják a kúrát!
Szép Napot Mindenkinek! :D