2011. október 21., péntek

Folytassuk a teázást!

Sziasztok! Mivel láttam sokatokat érdekelt a teázós bejegyzésem, úgy gondoltam folytatom ha már elkezdtem. A mai témánk tehát szintén a teázásról szól, viszont most a bél, és gyomor megbetegedéseire keresünk folyékony megoldást.
Bizonyára sokan voltunk már olyan helyzetben hogy túlettük magunkat, kellemetlen puffasztó érzés fogott el, vagy megbetegedésből kifolyólag egy antibiotikum kúra után nem álltunk a helyzet magaslatán. Vagy egyszerűen elkapott egy olyan vírus, amitől szenvedtünk különféle kellemetlen mellékhatásokkal, amit most itt nem kívánok leírni. Ezek enyhítésére szintén léteznek gyógyteák, gyógyfüvek, és gyökérzetek, virágzatok, amelykeből azon felül hogy kellemes ízű italt kapunk, segítenek enyhíteni a gyomrunk, emésztőrendszerünk helytelen működését.
Lássunk tehát egy párat.

KÖRÖMVIRÁG tea:
gyulladáscsökkentő, görcsoldó, és hámsejt regeneráló hatással rendelkezik. Forrázata belsőleg gyomor, és nyombélfekély kezelésére, száj, és torok nyálkahártya öblögetésre használható.
Külsőleg  sebek, fekélyek, bőrgyulladás, aranyér kezelésére ajánlott.

Az egyik legismertebb, legősibb teafajtánk, az Orvosi székfű virágzat, másnéven
KAMILLA VIRÁGZAT tea:
Belsőleg alkalmazva görcsoldó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, és enyhe nyugtató hatású gyógynövény. A tápcsatorna gyulladásos megbetegedéseiben, emésztőrendszeri görcsök, és puffadás esetén önállóan, vagy gyógyszeres terápia kiegészítéseként alkalmazható. Felső légúti megbetegedésekben inhalálva, antibakteriális hatása miatt gyorsítja a gyógyulás folyamatát.
Külsőleg alkalmazva sebkezelésre,  szemgyulladásnál lemosásra, valamint szájvízben gyulladáscsökkentő hatású.

BORSMENTALEVÉL tea:
Ez az a tealevél, amiről sokan nem gondolnák hogy ennyire jó hatással van a gyomorra.
Főként emésztési zavarokban, puffadás esetén, epehólyag, és az epevezeték gyulladásos megbetegedéseinek kezelésére kiválóan alkalmazható. Görcsoldó, és antibakteriális hatással rendelkező gyógynövény, mely külsőleg alkalmazva, illóolajai miatt meghüléses, megfázásos megbetegedések, valamint köhögés esetén is jótékony hatású.

SZENNALEVÉL tea:
Ez egy növényi hashajtó, mely növeli a bélmozgást, gátolja a víz és az ásványi anyagok visszaszívódását a vastagbélből. Fogyasztása 12 év alatt, valamint terhesség, és szoptatás alatt kifejezetten nem ajánlott, és a tartós alkalmazása is kerülendő.

CICKAFARK FŰ tea:
Szintén egy igen sokoldalú gyógynövény, ami széles körben alkalmazható. Belsőleg alkalmazva emésztést elősegítő, szélhajtó, gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény. Enyhe antibakteriális, és vérzéscsillapító hatással rendelkezik.Hurútos gyomor, és bélbetegségek kezelésére és megelőzésére alkalmazható. Ismert továbbá az enyhe vízhajtó, és lázcsillapító hatása. Ugyanakkor külsőleges alkalmazásnál gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, és sebgyógyulást elősegítő gyógytea.

EZERJÓFŰ és FEHÉR ÜRÖMFŰ tea:
Íme a teafüvek azoknak segítenek akiknek gondja van bármilyen okból kifolyólag a táplálozással.
Az ezerjófű tea főzete étvágygerjesztő, emésztést javító hatásáról a legismertebb. Mig a fehér ürömfű tea főzete epehajtó hatású.
Különösen idült emésztési zavarokban, a gyomornedv elégtelen elválasztása esetén igen hatásosak.

PÁRLÓFŰ tea:
Enyhe összehúzó, és antibiotikus hatása miatt gyomor, és bélhurút, könnyebb hasmenéses, megbetegedésére szolgáló teakeverék.

GYERMEKLÁNCFŰ GYÖKÉR tea
Az egyik leghatásosabb segítség az epeürítés rendellenességeinek kezelésére, a vizeletkiválasztás növelésére. Étvágytalanság esetén, valamint emésztési zavaroknál szintén jótékonyan segít, épp ezért a salaktalanító teakeverékek egyik alkotójaként is használják.

Ennyi fajta fű, gyökér, virágzat van a természetben, ami kimondottan akkor nyújthat enyhülsét ha nincs rendben a gyomor, és bélrendszerünk.
A folytatásban következnek a szív és érrendszer, az idegrendszer, és a felfázásos megbetegedésekre használható teák teljes leírásai. Holnap jelentkezem, és ne feledjétek, hétfőtől indul a reg-enor kúra, érkeznek a receptek, fotókkal. 
Remélem segítséget nyújtottak soraim, további szép napot mindenkinek!