2012. február 7., kedd

Íme a céklás receptek!

Arra gondoltam hogy mivel a nyers (nem ecetes)  cékla fogyasztása a kúra ideje alatt megengedett, véleményem szerint túl értékes táplálék forrás ahhoz, hogy kihagyjuk az étrendből.
Pár mondatban bemutatnám azt a zöldségfélét, amit sajnos nagyon mellőznek. Pedig ha tudnák hogy mi mindenre hasznos...:)
Tápértékek és Gyógyhatások
  • A cékla az egyik legegészségesebb gumós zöldség. Gyógyító hatása már évszázadok óta ismert - az asszírok, rómaiak, görögök majd az európai királyságokban sok betegséget gyógyítottak vele, többek között alkalmazták lázcsillapításra, fájdalomcsillapításra, emésztési problémákra.
  • Vértisztítóként és vérképzőként él a köztudatban, bár nem tartalmaz több vasat, mint növénytársai, de szervezetnünk a céklából tudja legjobban hasznosítani a nyomelemeket.
  • A cékla tápértéke számottevő – éppen ezért a szuperételek egyike. Nem csupán antioxidáns hatása (A,B, C vitaminok) jelentős, de számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz – pl szilícium, kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, cink, mangán, réz, jód.
  • Gazdag folsav tartalma miatt kismamáknak is nagyon ajánlott. Legújabb kísérletek bebizonyították, hogy rendszeres céklalé (fél liter naponta) fogyasztása jelentősen csökkenti a magas vérnyomást és koleszterin szintet.
  • A cékla préselt leve kiváló májtisztító, így különösen ajánlott méregtelenítésre (éppen ezért másnaposság ellen is hatásos). Továbbá a céklalé hatékony lehet influenza és nátha ellen, savas gyomorra, székrekedésre, aranyérre és egyéb bélbetegségekre.
  • A nyers cékla vérképző, gátolja a rákos sejtek szaporodását, fokozza a sejtek oxigénellátását és hatásos védelmet nyújt bél és gyomorrák ellen.
  • Bőrbetegségeken is segít, pattanások, korpásodás ellen is javasolt – késlelteti bőrünk öregedését.
  • A cékla enyhíti a menstruációs zavarokat és a változókor tüneteit.
  • A cékla cukortartalma magas, mégis alacsony a kalóriája – ezért fogyókúrára és édesítésre is alkalmas, továbbá remek energia-forrás. Glikémiás indexe közepes.
  • A görögök nem csupán vérhűsítőként, de afrodiziákként is itták a cékla levét – az orvostudomány azóta elfogadta, hogy a céklában előforduló bór (boron) ásványi anyag serkenti a sex hormonok működését.
  • A cékla hangulatjavító – betaine tartalma jó közérzetet biztosít, így depresszió, letargia leküzdésében is hatásos lehet.
Szóval akkor jöjjön a két recept. :)

Elkészült ma a boszorkány konyhámban egy finom cékla-krém leves, és egy isteni céklás-répás cous-cous köret, grillezett csirkemellel.

Amivel elkezdtem, az az volt, hogy 3 jó nagy nyers céklát megpároltam fedő alatt, majd lehúztam a héját. Felkockáztam, majd megfeleztem a mennyiséget. Az egyik adagot 250 gr. nyers cous-coushoz adtam, hozzáreszeltem apró reszelőn egy sárgarépát. Kevés sót, borsot adtam hozzá, rárszeltelm egy citrom héját, majd belecsavartam a citrom felének a levét. Megpirítottam egy evőkanálnyi római köményt száraz serpenyőn, majd mozsárban összetörtem, ezt is hozzáadtam. Végül az egészet felöntöttem 3,5 dl lobogó, forró vízzel, majd megkavaram, letakartam és kész is. A csirkemell szeletet sóztam, borsoztam, és száraz grill serpenyőben megsütöttem. Plusz köretként felkarikáztam cukkinit, és szintén száraz serpenyőn meggrilleztem. közben picit megsőztam. Íme a kép!


Miközben a köret készült, egy mixerbe tettem a cékla másik felét, hozzáadtam a citrom másik felének a levét, adtam hozzá a római köményből egy teáskanálnyit, pici sót, borsot, és felöntöttem 1 liternyi forró vízzel. Összemixeltem, majd visszatettem a tűzre. Amikor felforrt, kb 1 dl hideg vízbe 1 púpos evőkanál étkezési keményítőt kevertem, majd hozzáadtam és besűrítettem. Hidegen, és melegen is finom, akár folyadékpótlásként is tökéletes lehet, főleg ebben a "szép" téli időben. :) Aki nem kúrázik, az tehet bele egy kevés sűrű tejfölt, és úgy fogyassza. Garantált vitaminbomba! Íme a kép:

Remélem segítség a mai két recept, és sokaknak meghoztam a kedvét a céklázásra...:)
További szép estét!