2012. február 4., szombat

Lisztérzékenyek figyeljetek!

Liszt érzékenyek reg-enor kúrája…J

Ma kaptunk egy levelet egyik kedves olvasónktól hogy lisztérzékenység esetében a kúra végezhető-e.
Nos, a téma engem is érdekel, így kicsit utánajártam a dolgoknak. Lássuk pár szóban a liszt érzékenység lényegét, aztán pedig kicsit boncolgatva megnézzük összehasonlítás szinten hogy melyik diétánál mit szabad, illetve mit nem. Bebizonyítva ezzel hogy a liszt érzékenyeknek sem kell lemondani a reg-enor kúráról, csupán jobban oda kell figyelni. De bízom benne hogy cikkem teljes körű segítséget nyújt majd, és erőt, kitartást a kúra elkezdéséhez, valamint annak végig viteléhez.

A diéta alapelvei

A diéta célja a kórokként számon tartott fehérjének, a gluténnak - pontosabban egyik komponensének, a gliadinnak - a kiiktatása az étrendből. A glutén a búzában, árpában, rozsban és zabban fordul elő. Az e gabonák lisztjével gyártott ételeket akkor sem szabad fogyasztani, ha azokban csak nyomokban található meg a, számukra toxikus gliadin. A diétát szigorúan egész életen át be kell tartani, mert ellenkező esetben a tünetek ismét jelentkeznek.
A helyesen betartott diéta nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem. Ellenkező esetben a máj, epe, és hasnyálmirígy működése szinte teljesen leáll, és ennek igen kellemetlen tünetei jelentkeznek.
A helyes diétával a károsodott bélnyálkahártya 2-3 hónap alatt teljesen regenerálódik, aminek következtében nemcsak a tünetek szűnnek meg, de a bél nyálkahártyájának általános felszívóképessége is javul.
Ha röviden össze akarnánk foglalni a diéta lényegét, akkor azt mondhatjuk, hogy a nem fogyasztható gabonákat helyettesítjük más növényi alapanyagokkal.
A 10/1998 (VI.30) MÉM-SZEM rendelet szerint gluténmentes az az élelmiszer, amelynek előállítása, raktározása és árusítása során biztosították, hogy a búzát, árpát, rozst vagy ezekből származó bármely élelmiszer alapanyagot (pl. keményítőt) még nyomokban sem tartalmaz. Az újabb gluténmentes termékek nevei a NÉPJÓLÉTI KÖZLÖNYBEN és az OÉTI által kiadott listákban jelennek meg.

Véleményem szerint nem lesz egyszerű, de szeretem a kihívásokat.  Itt sok mindent nem lehet, de sebaj, minden helyettesíthető, hát járjunk utána.

Gabona magvak, őrlemények és kenyerek

A búza, árpa és a rozs pehely és liszt, ill. a zabpehely fogyasztása tilos. Helyettük javasolt a kukorica, a rizs, a köles, a hajdina, a sárgaborsó és a szójaliszt, valamint a kukorica és a burgonyakeményítés. Ma már készen kaphatók gluténmentes kenyerek (Gliadinmentes kenyér, Gliadinmentes kukoricás kenyér, Barbara gluténmentes kenyér, Loprofin szeletelt kenyér), de lehetőség nyílik az otthoni kenyér és süteménykészítésre a különböző glutént nem tartalmazó kenyérporokkal (Loprofin kenyérpor, Emese kukoricás kenyérpor, Barbara gluténmentes kenyérpor, Mantler liszt stb.) és süteményporokkal (Barbara gluténmentes süteménypor). A választék bővítését szolgálják az extrudált kenyérfélék (Gluténmentes Abonett extrudált kenyér) és gabonapelyhek (Glutén mentes natúr kukoricapehely). Ezeket pontosan az OÉTI hivatalos listáján találja meg.

Nos, a mi kúránkat tekintve, ehhez a részhez annyit fűznék hozzá, hogy kedves liszt érzékenyek, a kenyerek számotokra is adottak, csak egyet kérek! PIRÍTANI, pirítani…J  A pékárúk nálatok sem megengedettek.
A keményítőre pedig nektek is szükségetek lesz, úgyhogy annak külön örülök, hogy megengedett a számotokra.

Tészták, sütemények, kekszek

Csak a gluténmentes listán szereplő készítmények, ill. a házilag gluténmentes alapanyagokból előállított termékek fogyaszthatók. A száraztészták közül a Loprofin spagetti, spirál tészta, Gabonatermesztési Kutató Kht. (pl: Fe-Mini fehérjeszegény száraztészta), a "Diéta" Diétás süteményeket Készítő Gmk. (pl: Barbara glzténmentes száraztészták, Tóth Antal diétás alapanyagkészítő (Tóthék tésztája: cérnametélt, orsó) és az Egyetértés Mg. Szövetkezet (Tárkányi gluténmnetes aprótészta, eperlevél, spagetti) listán szereplő készítményei fogyaszthatók. A sütemények és a kekszek közül a Loprofin csokis és fűszeres keksz, a nápolyik fogyaszthatók. Ezen kívül a Nyugat-Pest Megyei Sütőipari Vállalat (Kukoricalisztes édes teasütemény), a Mátészalkai Sütőipari Vállalat (Gluténmentes keksz) és a "Diéta" Diétás Süteményeket Készítő Gmk. (pl: Barbara gluténmentes perec) listán szereplő készítményei fogyaszthatók.

Na nézzük:
A száraztészták tekintetében biztosan van némi tapasztalata annak akinek e szerint kell élnie. Ha még nincs, némi segítség lehet hogy melyik amit ajánlanak liszt érzékenység estére. Mivel azonban a kúra ideje alatt csak ritkán fogyasztunk tésztaféléket köret gyanánt, így nem lesz probléma. Ami pedig a süteményeket, és kekszeket illeti, nos, az számotokra is tabu, így ez sem lehet kizáró ok a kúra betartására.
J



Húsok, húsipari termékek

Hal, baromfi, sovány sertés, marha, nyúl, vad párolva, főzve, sütve, fóliában, sütőzacskóban sütve, római tálban grillezve, mikrohullámú sütőben elkészítve fogyaszthatók. A húsipari készítmények (hurka, kenőmájas, párizsi, stb.) és húskonzervek (vagdalt hús, májkrém, húskrém) állománymódosítóként glutént tartalmazhatnak, ezért csak az OÉTI-listán szereplő termékek fogyaszthatók. A Pick Szeged Rt. összes terméke és a bajai Délhús Rt. listán szereplő készítményei fogyaszthatók.

Azt gondolom, hogy ez az a rész amit a leg egyszerűbb összehangolni a reg-enor kúrával. Mivel húst, Mi is és Ti is minden formában fogyaszthatunk. Nálatok arra kell ténylegesen odafigyelni hogy a húsipari termékeknél csak a jól bevált termékeket fogyasszátok, vagy a felsoroltakat, nehogy bármi baj legyen.

Tej és tejtermékek

Az ízesítés nélküli tej, író, túró, juhtúró fogyasztható. A natúr kefir, joghurt, tejföl, tejdesszert, joghurt hab, túrókrém, ízesített joghurt csak akkor fogyasztható, ha jelölten gluténmentes, illetve, ha a gyártó cég garantálja, hogy az általa előállított termék gluténmentes. A sajtok - a holland sajtokat kivéve - szabadon fogyaszthatók.

Jó hírem a következő: A reg-enor kúra ideje alatt semmilyen tejterméket nem fogyasztunk, így egyáltalán nem kell odafigyelnetek  arra hogy miből mit vásároljatok. J

Tojás

A tojás gluténmentes, ezért tetszés szerint (főzve, sütve) fogyasztható.

Szintén jó hír, és ez tényleg jó, a tojást mi is fogyasztjuk, minden formában. J

Gyümölcsök, zöldségek

Gluténmentesek, frissen fogyasztva és gyorsfagyasztva egyaránt használhatók. A gyorsfagyasztott burgonya gluténtartalmú lehet, ezért ez kivétel. A gyümölcsök közül az import zöld alma gluténtartalmú bevonatot tartalmazhat, fogyasztása tilos.

Kezdjük a legvégén: Az alma szó szerint tiltott gyümölcs! J
Ahogy minden más gyümölcs is a kúránk ideje alatt. Kivétel a grapefruit, citrom, a lime, és esetleg néha a kiwi. Ezeket viszont korlátozás nélkül. Már csak azért is mert a citrom pl, az egyik legjobb lúgosító gyümölcs.
A gyorsfagyasztott burgonyáról Nekem személy szerint meg van a véleményem, Én jobban szeretem a friss dolgokat. Ha mindenképpen sült burgonyára vágyunk, a leg beváltabb módszer az ha megfőzzük a héjában a krumplit, majd cikkekre vágjuk, és hirtelen megpirítjuk kevés zsiradékon. Nem olajon, nem olíván, hanem állati zsiradékon. Akár összekockázott szalonna kisült zsírján..
A zöldségeket igazából Nektek kell tudni honnan szerzitek be hogy az gluténmentes legyen, de ezeket Ti is, Mi is korlátozás nélkül fogyaszthatjuk, sülve, főzve, párolva, bárhogyan. Főleg a zöldeket. Ezek ugyanis szintén lúgosítanak, és a szervezetünkbe juttatja a „zöld vért”, ami a klorofil.

Zsiradékok

Gluténmentesek, kivéve egyes szalonnafélék. Itt is csak a listán szereplők fogyaszthatók.

Úgy gondolom, ezt a zsiradék részt mindenképpen ki kell emelnem. Mert a mi kúránk lényege bizony az hogy naponta minimum 30 gramm állati eredetű zsiradékot juttassunk a szervezetbe, mivel a reg-enor kitisztítja a szövetek közül a méreganyagokat. A zsiradéknak fontos szerepe van, ugyanis ő szállítja a kitisztított méreganyagokat a kiválasztó szervekhez, segíti azok teljes kiürülését a szervezetünkből. Magyarul fontos. Figyeljetek oda rá mit vásároltok meg, de segíteni fogok hogyan alkalmazzátok.

Fűszerek és ízesítő anyagok

A zöld és száraz fűszernövények gluténmentesek. A levesporok, leveskockák, mártásporok, ételízesítők, fűszerkeverékek, fűszerkrémek, ketchup, mustár, majonéz többsége gluténtartalmú, ezért csak a gluténmentes termékek listáján szereplők közül lehet választani.

Szintén igen fontos rész, mivel azt gondolom, a mi kúránk lényege az hogy a megadott alapanyagokból is finom, változatos ételeket készítsünk. Ehhez, előszeretettel ajánlok fűszereket, mivel rengeteget dobhatnak egy nagyon natúr összetevőkből álló ételen. Szóval ha odafigyelve is, de érdemes minél több fűszert beszerezni. J
Ami a leveskockákat, porokat, és a majonézt illeti, ezzel sem lesz gond, mivel ezeket mi nem alkalmazzuk a kúra folyamán. Tele vannak mindenféle kétes „E betűs” dolgokkal, és É azt vallom, ha már egyszer elkezdek méregteleníteni, ne kövessem el azt a hibát, hogy amit kitisztít a reg-enor, azt visszajuttassuk mindenféle tartósítószer formájában.
A mustárt én szoktam alkalmazni, úgyhogy azt érdemes beszerezni gluténmentes változatban.

Mindent összegezve azt gondolom, végigvihető a kúra a lisztérzékenyek számára is. Nem lesz egyszerű, de Én mindenben segítek. Éppen ezért holnap gluténmentes reg-enoros ebédet fogok főzni, hogy bizonyítsak! J A holnapi recept egy finom brokkoli krém leves lesz, valamint egy finom, pikáns, cukkinis csirkemell lesz, rizzsel.

Holnap újra jelentkezem a két recepttel, és annak fotóival.  J
További szép estét Nektek!