2011. január 28., péntek

Egy örök klasszikus

Sziasztok!

A mai finomság az egyszerűség jegyében egy örök klasszikus. Kicsit másképp természetesen.

Rántott szelet, pirítot burgonyával

A sertéscombból vékony szeleteket vágtam, majd kissé lesóztam, és hagytam állni, kb. fél órát. Ezután a szokott módon kiklopfoltam. Jó tipp: Ilyenkor gondoljunk valakire aki aznap felbosszantott, és adjuk ki a napi stresszt... :D Nálam beválik. :D
Amikor kész vannak a szeletek, a szokásos liszt, tojás, zsemlemorzsa helyett, én csak tojás, és zsemlemorzsába forgattam a szeleteket, de azt duplán. A szokott bő olaj helyett azt tudjuk csinálni hogy egy kevés sertészsírt felolvasztunk, annyit amennyi befedi a serpenyő alját mindenhol. A lényeg a sütésben van. Amikor felhevült a zsiradék, beleteszük a szeleteket, azonnal levesszük felére a hőmérsékletet, és fedőt teszünk rá, hogy puhuljon. Az a lényeg hogy túlzottan alacsony se legyen a láng, mert akkor megszívják magukat a szeletek a zsírral, és az sem éppen jó. Folyamatosan, sűrűn forgassuk, hogy mindenhol piruljon a bunda, de közben a fedő is szükséges, mert másképp nem lesz puha. A húsival készen vagyunk. A köret egy egyszerű pirított burgonya fokhagymával, és kakukkfűvel.
Ahogy a képen is látszik a burgonyákat megtisztítás után csak negyedekre vágom, és enyhén sós vízben felteszem főni. Figyeljünk hogy nehogy túl főjőn. Amikor megpuhult, elő egy serpenyővel, és olvasszunk fel egy egészen kevés liba vagy kacsazsírt, és apróra darabolt fokhagymát, valamint szárított kakukkfüvet teszünk rá. Majd jöhetnek óvatosan a krumpli hasábok. Lángot alá, és hagy piruljon. Óvatosan borsozzuk, vagy őrölhetünk rá akár chilli pelyhet is ha van. A köret elkészült. Íme a szokásos fotó.
Jó étvágyat Mindenkinek!