2011. január 25., kedd

tippek, és receptek a reménytelen napokra...

Sziasztok!

Mindenkinél aki már próbálta ezt a kúrát, eljön egy két olyan nap amikor azt mondja feladom, elég volt. Ilyen napokra találtam ki a következő stratégiát.
Lehet elsőre költségesnek tünik, de valójában nem annyira vészes, és nagyon hamar elkészül az az ebéd amit mára készítettem.
Ha nagyon azt érzed elég volt, akkor készíts valami különlegeset aznapra. Nálam ez válik be.
A mai recept akár egy ünnepi ebéd is lehet annak aki szereti:

Marha bélszin steak, zöldborsós, répás kusz-kuszal.

Induljunk ki abból hogy a bélszin egy kissé költséges dolog. Viszont a jó hír az hogy nem kell belőle egy kilót venni, mert úgy tényleg drága lenne. Személyenként vegyünk 2 db kb. 5 cm-es szeletet. az tökéletesen elég körettel együtt. Egy 5 cm-es szelet, kb.5 dkg. Csak hogy árban be tudjuk helyzni. Nos, törekedjünk arra hogy a legfrissebb húst vegyük amit csak tudunk. Ezeket a szeleteket nagyon vékonyat kenjük be mustárral, sózzuk, borsozzuk, és tegyük a hűtőbe, legalább egy fél napra. Ezzel el is készültünk a nehezével.
Sokan, sokféleképpen szeretjük a bélszint. Van aki angolosan, van aki médium, azaz félig átsütve, és vannnak akik csak teljesen átsütve hajlandóak megenni.
Megosztom az alapszabályokat, és hirtelen készíthetünk az ízlésünknek megfelelő ebédet belőle.
azzal kezdtem hogy vékonyra darabolt szalonnát pirítok egy vas serpenyőbe, hogy legyen miben hirtelen megsütni a husit.
Amikor a szalonna kiengedte a zsiradékot, szedegessük ki a serpenyőből, és maxi lángra tekerve alatta, tegyük bele óvatosan a hússzeleteket.
Minden oldalról hirtelen pirítsuk meg, süssünk rá egy kérget. Azért nagyon fontos hogy a serpenyő forró legyen, mert másképp a rostok nem húzodnak össze kellő képpen, és a hús leve távozik, ami azzal jár hogy a mi husink bizony könnyedén kiszáradhat.
Szóval ott tartottam, hogy minden oldalát pirítsuk meg, kapjon szint, kérget, majd tegyük be úgy ahogy van a 200 fokra melegített sütőbe. A lényeg hogy ha a serpenyő füle műanyag, tekerjük be alufóliával. Most jön a trükkös része.
Ha megnyomjuk a husi tetjét, szinte biztos hogy pirítás után közvetlenül a hús közepe benyomható, tehát belül angolos, azaz véres. Ha így szeretjük, akkor 5 perc bőven elég neki a sütőben. Ha újra benyomjuk a közepét az ujjunkkal, és az benyomható, de visszarug, akkor a hús médium, azaz félig átsült. Ehez 10 perc kell a sütőben. És ha valaki esetleg teljesen átsütve szereti, akkor negyed óra maximum elegendő a húsnak. Ilyenkorra  hús teteje szinte egyáltalán nem benyomható, ekkor van készen. Ami nagyon fontos szabály: Soha ne használjunk a hús sütésénél húsvillát, vagy olyan tárgyat amivel megszúrhatjuk, mert akkor a leve kifolyik, és oda a szaftja. Magyarul kiszárad, és rágós lesz.
Még egy fontos szabály: Minden esetben hagyjuk a húst legalább egy 5 percig pihenni tálalás előtt, jót tesz a húsnak, és a levét, semmiképp ne pazaroljuk el, tálaláskor öntsük a husi tetjére. Isteni ízt ad neki.
Amíg a husi a sütőben van, elkészítem a világ legkönnyebb, leggyorsabb, és egyik legfinomabb köretét.
Mirelitborsó egy üvegtálba, rá a kusz-kusz, egy kisebb lereszelt sárgarépa, pici só, bors, és ráöntök dupla mennyiségű forrásban léő tiszta vizet. Gyorsan lefedem, és hagyom állni, amíg a kusz-kusz fel nem szívja az összes vizet. Ekkor fólia le, kissé összekavarjuk, és már el is készült.
Íme egy fotó a finom ebédről.

Jó étvágyat, és további szép estét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése