2011. október 20., csütörtök

Ma teázzunk… Ki tart velem?

A mai témánk kicsit más, mint eddig. Úgy gondolom, mégis fontos róla beszélnünk. Sokan, amikor lebetegszünk, azonnal az antibiotikumokhoz fordulunk, ami lássuk be, akkor abban a helyzetben biztos segítség, de abba már kevesebben gondoltok bele, hogy mit is okoz ez a szervezetben. Nos, igen… Az elmúlt években mind többet hallhattál arról, hogy az antibiotikumok amellett, hogy hatásukra egyre több baktérium válik ellenállóvá -, a bélflórára is káros hatással vannak. Talán megdöbbentően hangzik, de a tudósok szerint az emberi bélrendszer az egyik legbonyolultabb ökoszisztéma a Földön.

Azoknak a jótékony hatású bélbaktériumoknak, melyek itt élnek, nagy szerepük van az immunrendszer megfelelő működésében.
Az allergiás megbetegedések, az elhízás, az autoimmun betegségek és még számtalan más egészségügyi probléma hátterében a bélflóra felborult egyensúlya áll.

Igen egyszerű a képlet. Többet árt, mint használ. Ezért azt javasolja a legtöbb most már normálisan gondolkodó hozzáértő, hogy amíg nem muszáj, ne nyúljunk antibiotikumhoz. Helyette, tákra fel. Meg sem gondolnánk, mennyi fajta gyógytea létezik, ami pl segíthet egy arcüreg, homloküreg gyulladások, vagy egy felső légúti megbetegedésen, esetleg torokgyulladáson, vagy hurutos, vagy épp száraz köhögésen.

Ha úgy érzed, éppen ideje méregteleníteni szervezetedet, mert túl sok káros anyag halmozódhatott fel testedben akkor kezd a zöld teával. Azon felül, hogy az egyik leg aromásabb teánk, rengeteg jótékony hatása van a szervezetre, és annak helyes működésére.
Csak hogy egy párat említsek:

Immunerősítés
Részben magas C vitamin, részben polifenol (vírus és baktériumölő) tartalmának köszönhetően a zöld tea kiválóan erősíti az immunrendszert.

Rákmegelőző hatás
A zöld tea antioxidáns tartalmának köszönhetően megelőzhető a rákos daganatok kialakulása, illetve, a már kialakult daganatok lassabban növekednek. A tea leköti, közömbösíti a sejteket károsító szabad gyököket, akadályozza a hibás sejtek szaporodását.

Jótékony hatás a szív- és érrendszeri betegségekre
A zöld tea csökkenti a koleszterinszintet, javítja a vérkeringést, csökkenti a  vérrögök kialakulásának esélyét.

Kitűnő méregtelenítő
A zöld tea vitaminjai -C, B2, D, K - fokozzák, a folyadékméregtelenítő hatását.

Egészséges izomműködés
A tea Káliumtartalma segíti az izomműködést.

Zöld tea a fogszuvasodás ellen
A tea fluor tartalma amennyiben nem cukorral fogyasztják - erősíti a fogakat. A zöld tea katechin tartalma gátolja a baktériumok cukor átalakító tevékenységét.

A zöld tea - természetes élénkítő
A tea koffeintartalmának köszönhetően élénkítő hatású. Míg azonban a kávé hirtelen dobja fel a szervezetet, és hatása rövid ideig tart, a zöld tea koffeintartalma lassan szívódik fel, így hatása egyenletesebb, kellemesebb és természetesebb friss hatást biztosít, nem beszélve arról, hogy tovább is tart.

Fogyás a zöld tea segítségével
A tea kiváló zsíroldó, emésztésjavító hatású. Éppen ezért javaslom minden esetben a reg-enor kúra ideje alatt a fogyasztását, legalább napi 1 litert. Ez nem jelenti azt hogy további folyadék bevitel nem szükséges, de a teából a koffein tartalma miatt elegendő az 1 liter egész napra lebontva.

Ezen kívül Agyvérzés ellen, mivel Klinikai kutatások bizonyítják, hogy a tea csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét, valamint Migrénes fejfájás ellen, mert enyhíti a migrénes fejfájás tüneteit.

Számos jótékony hatása után, ennyit a zöldteáról. Most térjünk át a gyógyteákra.
A gyógyteák gyógynövényekből készülnek betegségek megelőzésére vagy az egészség helyreállítására. Ezeknek a teacserjéhez semmi közük, csupán az elkészítés hasonlósága miatt hívjuk teának. Az elkészítés módja szerint háromféle ital készülhet, attól függően, hogy milyen növényi részekből áll. Ez lehet forrázat, főzet, vagy kivonat.

A forrázatot: lágy, puha állományú virágokból, levelekből, föld feletti hajtásokból, illóolaj tartalmú gyógynövényekből készítjük. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű forrásban lévő vízzel leöntjük, és lefedett edényben 10-20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

A főzetet: kemény, fás állományú gyökerekből, gyökértörzsekből, kérgekből, nehezen kioldható, nem hőérzékeny hatóanyagú gyógynövényekből készítjük. itt a megadott mennyiségű vizet, a megadott mennyiségű gyógynövénnyel forrástól számított 4-5 percig főzzük, pótolva közben az elpárolgott vizet. Elkészítés után azonnal leszűrjük…

Készíthetünk, un. hideg vizes kivonatot: olyan gyógynövényekből készítjük, amelynek hatóanyagai hőre érzékenyek, pl. C-vitamint tartalmaznak… Az előírt mennyiségű gyógynövényt, a megadott mennyiségű, kimondottan szobahőmérsékletű (36 fokos) vízzel öntjük le, és lefedve egy edényben kb. 5-10 órát állni hagyjuk, majd leszűrjük.

És akkor végezetül lássunk egy pár ismert, vagy sokak számára kevésbé ismert gyógytea fajtát, melyeket soha ne filteres formában vegyünk meg. Ezek a fajták kimondottan a megfázásos, vírusos, és ezek tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógynövény kivonatok, melyeket bármely gyógynövény boltban beszerezhetünk.

-bodzavirág: a bodzavirágból készített gyógytea enyhíti a meghűléses, lázas megbetegedések, felsőlégúti tüneteit. izzasztó, enyhe gyulladáscsökkentő, valamint váladéktermelést serkentő, köptető hatású. Enyhe hashajtó, és vizelethajtó hatással is rendelkezik.

-hársfavirág: meghűléses, lázas megbetegedéseknél, izzasztó, gyulladáscsökkentő. megfázást kísérő köhögésben, és felső légúti hurutoknál enyhe köptető hatású. A népgyógyászatban enyhe nyugtatóként, emésztési zavarok kezelésére, vizelethajtóként, vérnyomás csökkentőként, valamint fejfájás csillapítására használják.

-hibiszkusz virág: forrázata kellemes ízű, koffeinmentes, üdítő élvezetű tea, mely a bodzavirágzattal együtt adagolva, kisgyermekeknél kiváló a Krupp, és felső légúti megbetegedések kezelésére. Fokozza a szervezet ellenálló képességét, de vigyázat, nagyobb ennyiségben enyhe hashajtó.

-mályvalevél tea: köhögéscsillapító, köptető hatású, a felső légúti hurutok népgyógyászatban alkalmazott ellenszere. Nyálkahártya bevonó hatása révén száraz köhögésnél csökkenti a köhögési ingert, és a légzőszervi ingerlékenységet.

-Martilapu levél, orvosizilíz levél tea: kimondottan légúti hurutoknál, torokgyulladásnál, szájnyálkahártya-gyulladásnál, ingercsökkentő hatású bevonó szer, szájüregi gyulladások esetén öblögető szerként alkalmazzák.

-orvosi zsálya levél tea: enyhén antibiotikus, összehúzó, gyulladás gátló hatású, főleg torok, fogíny, és szájnyálkahártya gyulladás kezelésére, de inkább öblögetésként alkalmazható.

-utifűlevél tea: csökkenti a felső légúti nyálkahártyák izgalmát, gyulladását, és antibakteriális hatású. gyermekkori légcső, és hörghurut kezelésére alkalmas.

-kerti kakukkfű tea: gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, bakteriális, és gombaellenes hatású gyógynövény. oldja a légző, és emésztőrendszer görcseit, köhögéscsillapító, és köptető hatású.

Főként meghűléses, hurutos légúti megbetegedések kezelésére alkalmazható.

-csipkebogyó hús vagy álltermés tea: a csipkebogyó C-vitamin tartalmánál fogva főként megfázásos, és fertőzéses megbetegedések megelőzésére, és illetve tüneteinek kezelésére alkalmas. Növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.

Úgy vélem sikerült rámutatnom, hogy lehetőségek, választék van. Ha az ember csak kicsit odafigyel magára, és az olvasottak hatására legalább elgondolkodik, akkor már megérte időt szánnom a témára.
További szép napot mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése