2012. február 5., vasárnap

Íme a glutén-reg-enor diéta mai receptjei...:) Ahogy igértem!

Két ételt főztem ma, amelyek úgy lettek kialakítva, hogy a glutén érzékenyek is reg-enorozhassanak.
Az első egy isteni BROKKOLIKRÉM LEVES:
Azzal kezdtem hogy szeletelt bacon szalonnát egy mély teflonos lábosba szárazon, minden zsiradék nélkül lepirítottam. Közben rózsáira szedtem egy fej brokkolit, és alaposan megmostam.
A szalonnát kiszedtem, és a zsiradékon elkezdtem párolni egy pici fej vöröshagymát, egy nagy gerezd fokhagymát, és egy kis szál sárgarépát. Pici só, és bors kisérte mellett hozzáadtam a brokkoli rózsákat, és 1 kissebb fej burgonyát. Nem igazán bíbelődtem a darabolással, csak nagyobbakra daraboltam mindent, mivel a végén úgy is össze kell turmixolni az egészet.
Felöntöttem 1,5 l tiszta vízzel, kevés őrölt köményt, és szárított majorannát adtam hozzá. Amikor már majdnem puhák a zöldségek, botmixerrel, vagy turmixgéppel homogénre turmixoljuk. Vissza tesszük a tűzre, és kb 1 dl víz, és 1 púpos evőkanál gluténmentes keményítő keverékét adjuk hozzá folyamatos keverés mellett. Mégegyszer összeforraljuk néha megkeverve, és tálalunk.
Pirított kenyérkockákkal, és a lepirított bacon chipszel tálaljuk. Jó étvágyat!
 Íme a fotó:

A brokkoli alapjáraton zöld, ami ugye lúgosít. A benne lévő sárgarépa béta karotint tartalmaz, a fokhagyma pedig az egyik legjobb érfal védő zödség, sok egyéb más mellett. Azon felül hogy nagyon finom, még egészséges is!


Második fogásként egy különlegességet készítettem. Bevallom kicsit féltem tőle, de finom lett!
Cukkinis csirkeragu rizzsel:


Az egészet azzal kezdtem hogy egy mély teflonos serpenyőbe kockázott bacont pirítottam. Közben felkockáztam a cukkinit, a csirkemellet, és piros pritaminpaprikám volt itthon, így azt is hozzá aprítottam.
Először a zöldségeket tettem a pirította szalonna mellé, picit sóztam, és borsoztam, majd elkezdtem pirítani. Amikor kis színt kapott, hozzá tettem a kockázott csirkemellet, és együtt tovább pirítottam. Beletettem egy gerezd zúzott fokhagymát,  és szárított fűszerkeverékkel fűszereztem. Én nagyon szeretem az indiai ízeket, ezért bombay masala fűszer került bele, de csak kevés, mert nagyon intenzív.
Nem tudom gluténmentes fűszerkeverék létezik e, de ha nem, akkor készítsünk sajátot ízlés szerint. Ha esetleg ezek a keleti fűszerek nem megengedettek, tehetünk rá kevés bazsalikomot is, azzal is nagyon finom lesz. És a lényeg. Mivel raguról beszélünk, kb 1,5 dl hideg vízben elkeverünk egy 1 ek gluténmentes keményítőt, és folyamatos keverés mellett ezt is hozzá főzzük. Finom sűrű szaft képződik mellette. Mellé sima rizst főztem ki, de létezik rizsből is gluténmentes, így egyértelműen azzal fogyassza aki lisztérzékeny.
Jó étvágyat hozzá, íme a fotó:

A csirkemell az egyik legismertebb fehérje forrás, a brokkoli szintén zöld-lúgosító zöldség. A paprika tele van c-vitaminnal, és a fokhagymát feljebb már kifejtettem. Könnyű fogás kerekedett belőle, de igen laktató. :)
Arra figyeljünk hogy ha szeretnénk a zöldségek ezen remek hatásait megőrízni, akkor fedő alatt pároljuk lassú tűzön, vagy pirítsuk, de maradjon res, félig ropogós. Semmiképp ne főzzük szét őket, mert se az íznek, sem pedig a vitaminoknak nem tesz jót!



Holnap egy másik kedves reg-enor kúrázónk Evelin kérésére céklás ételt készítek, egy könnyű csirkés-céklás salátát! Evelin, remélem díjazod majd! :)
Szép estét Nektek, sziasztok!




2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Simonné Hollósi Enikő vagyok, szeretnék feltenni néhány kérdést és szeretném ha válaszolnál rá? Először is tavaly februárban kezdtem el először reg enort fogyasztani.3 hónap alatt lement 6 kg amit majdnem mind vissza is szedtem karácsonykor. Addig eléggé tudtam tartani a súlyomat.Igazábol kb. 10 kg.-tól szeretnék megszabadulni nyárig. Most elhatároztam július végéig fogok regenorozni.
    Kérdéseim: kukoricalisztből és vízből készült tésztát lehet-e fogyasztani, kukorica lisztből élelmiszereket lehet-e enni?
    Találtam rizsből és kukoricából, vízzel otthon készitendő tejet.Ezt lehet-e.
    Ha xilitet lehet használni azzal sütit élesztő nélkülit,sütőporosat,szódabikarbónásat lehet?
    Nem tudom halottál-e a kilófaló liszt keverékről amiben nincs liszt,megengedett?
    Olyan mint búza,köles,barnarizs,hajdina,köretnek esetleg főételnek?
    Nem nagyon vagyok oda a húsért de nagyon nem lehet ebbe a diétába mást enni.Aki vega mit ehet?
    Zabtejszín ételekhez adható-e?
    Ennyit szerettem volna,előre is köszönöm a válaszaidat,és örülök,hogy találtam egy olyan személyt akihez fordulhatok a kérdéseimmel.
    Üdvözlettel: Enikő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Enikő!

      Örülök hogy írtál, és igyekszem választ adni kérdéseidre.
      Kezdeném a végén. :) Attól hogy húst nem eszel, még megoldható sok sok kreatív recepttel a kúra. Ha segítséget nyújt, akkor megadtad nekem a holnapi blogtémát. Megpróbálom összefoglalni, és bizonyítani hogy így is lehet. Annyi pici elszomorító hírem van, hogy a szalonna, vagy a liba, sertés, vagy bármilyen zsiradék minimális bevitelére szükség van, ezt nem lehet elkerülni.
      Hagy legyek egészen őszinte, és ezt nem sértésnek szánom, csak egy személyes megjegyzésnek.Azt gondolom hogy ha mindenképpen pótolni szeretnénk a szervezetünknek azokat a termékeket amik tiltottak, akkor nem vagyunk felkészülve lelkileg erre a kúrára. Ha nincs meg a kellő elszántságunk, akkor nem lesz eredményes a kúra sem. Azt gondolom, és ez a bevált tendencia, ha 95 százalékig betartjuk a kúrában előírt dolgokat, akkor nem lehet gond, és nem 6 kiló fog lemenni 3 hónap alatt. Ezt garantálom. Én segítek olyan recepteket blogra vinni amikből hiányzik a hús, de véleményem szerint a cukrot, a tejszint, minden formában felejtsük el a kúra ideje alatt. A tésztákból én előszeretettel alkalmazom az üvegtésztát, de mivel ritkán mondjuk hetente egyszer nem probléma a tészta köret fogyasztása, én azokra az alkalmakra a normál tésztákból főzök.Ugyanez a helyzet a burgonyával mint köret. Hetente egyszer nem okozunk vele problémát.
      A barna, fehér rizs, köles, hajdina, cous-cous megengedett. Valamit csak kell ennünk...:)Kérek egy nap gondolkodási, és felkészülési időt, és holnapi téma ként valamikor az este folyamán húsnélküli ételekkel jelentkezem. Remélem segített a levelem, és továbbra is adhatok még jó tippeket.És ha úgy érzed felkészültél, segítek a termék beszerzésénél is nagyon szivesen. Amennyiben esetleg van kedved, lejjebb, itt a blogban van egy meghívásos bejegyzés. A meghívó egy beszélgetős estére szól, amit most szombat(február 11) estére tervezünk. Amennyiben szeretnél részt venni, beszélgetni egy jót, vagy csak a csapatommal, kúrázókkal szeretnél beszélgetni, tapasztalatot cserélni, kérlek csütörtök estig jelezd az ott megadott e-mail címre. Hozhatsz nyugodtan magaddal bárkit, csak kérlek az e-mailbe írd meg hogy mennyien jönnétek.
      További szép estét:
      Ani

      Törlés