2010. október 25., hétfő

Azoknak, akik azt gondolják munkahely mellett nem lehet... :D

Ebben a fejezetben szeretnék olyan recepteket adni, amiket könnyedén elkészíthetünk otthon, és másnap még a legnagyobb rohanás mellett is elfogyaszthatóak, akár forrón termoszból, akár hidegen.
Ilyenek a villámgyors krémlevesek. Finomak, táplálóak, és bárhová magunkkal tudjuk vinni, még munkába is...:D
Nézzünk egy párat:

Brokkoli krémleves:

Nagyon egyszerű, vegyünk egy szép fej brokkolit, szedjük rózsáira, tegyük fel főni hideg vízben, esetleg előző nap megmaradt húsleves alaplébe. Ha vízben főzzük, tegyünk hozzá kevés sót, és borsot. Tehetünk bele egy fej feldarabolt burgonyát is, csak azért hogy még sűrűbb legyen a leves, a burgonya keményítőtartalma miatt. Mehet bele 2-3 gerezd fokhagyma, és figyeljünk rá hog a folyadék épphogy csak ellepje. És a fő szabály: semmiképp se főzzük szét, de legyen megfőve.
Amikor kész a következő egyszerű művelettel kész lesz a leves. Fogjunk egy rúdmixert, vagy öntsük az egészet egy turmixgépbe, és teljesen turmixoljuk össze.
Amennyiben túl hígnak bizonyulna, keverjünk el kevés keményítőt pici vízzel, és főzzük vele össze 1-2 perc alatt, így jó sűrű lesz. Aki meg tudja oldani, az pirítson hozzá kenyér kockákat, és már kész is a főtt étel.

Ugyanezzel a módszerrel főzhetünk kelkáposztából, vagy akár karfiolból is levest. Mind nagyon finom.

Mára pedig úgy gondoltam egy régi klasszikust készítek:

Rántott csirkemell, zöldséges párolt rizzsel:

A leg egyszerűbb ha csontos-bőrös csirkemellett választunk hozzá, mert igaz hogy kb. 5 perccel macerásabb a hússzeletekhez jutni, de a csontos bőrös részből, isteni húsleves készíthető, sok sok zöldséggel, a már fentebb leírt módon.
Aki nem szeret küszködni, az vegyen csirkemell filét, és készítse abból.
Nagyon egyszerű.
Én a lisztet a reg-enor kúra alatt kihagyom. Egyenesen tojásba, majd pedig zsemlemorzsába forgatom az előzöleg minimálisan sóban pihentetett husikat, de ezt duplán teszem, hogy biztos legyen a husin a bunda.
A kúra alatt fogyaszthatóak a rántott husik, de én pl. kevés zsírt szoktam olvasztani, és inkább kisebb tűzön, félig fedő alatt sütöm a húst, hogy biztosan megpuhuljon.
Ezzel arra akartam célozni, hogy az olajat itt is felejtsük el.
Köretnek pedig főzhetünk meg tasakos rizst is, bár én nem igazán pártolom.
Kapható már  bárhol pl. basmati rizs, amit villám gyorsan elkészíthetünk a csomagolásán leírtak szerint. Arra figyeljünk, hogy ugye ilyenkor télen egyszerűbb fagyasztott zöldséget venni, és azt párolni, ha viszont hozzájutunk a frisshez, az mégiscsak finomabb.
A zöldségek legyenek egyformára kockázva, hogy egyszerre párolódjanak meg. Zöldségeket az edénybe, kevés víz alá, só, bors rá, fedő a tetejére, és puhára pároljuk. aztán nincs más dolgunk, mint összekavarni a rizzsel.
Jó étvágyat mindenkinek!
Megjegyzem, ez is hamar elkészül, és könnyedén magunkkal vihetjük másnap munkába menet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése