2010. október 20., szerda

Lássuk a mai két receptet...:D

Örök klassszikus, finom, tápláló, reg-enoros, és minden benne van amire szüksége van a szervezetnek. Egy fárasztó nap után pedig egyenesen kötelező:
Tyúkhúsleves:

Mindenképpen kezdjünk azzal hogy egy nagy fazékba öntsünk hideg vizet. Azért hideget, mert ha a husit meleg vízbe tesszük oda főni, megforrázzuk, és hirtelen minden rostja összezáródik, így nem engedi ki a finom zamatokat, amitől az igazi húsleves olyan finom.
Szóval egy nagy lábosba öntsünk vizet, és tegyünk bele egy egész tyúk, vagy csirke feldarabolt részeit.
Azért szeretem beletenni a húsosabb finom részeket is, mert ezek ha megfőnek, még bármit készíthetünk belőlük. Amíg ez felforr, tisztítsuk meg a gyökérzöldségeket. Sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét. Én szoktam bele főzni egészben hagyott közepes méretű, megtisztított burgonyát, valamint egészben hagyott vöröshagymát, amit soha nem szabad teljesen megtisztítani. A gyökereit vágjuk le, és alaposan mossuk meg, de maga a hagyma héjának barnás szine szép szint ad a levesnek. Sőt, a hagyma barnás leveléből megfázásos időszakban, hurútos vagy száraz köhögésre, remek tea készíthető.
Amikor a husi vize felfőtt, a tetejéről mindenképpen szedjük le az oda képződő habot, majd tegyük a legkisebb tűzre, amire csak tudjuk. Éppen csak hogy gyöngyözzön, mert ez a titka a finom, tiszta húslevesnek. Jó esetben 3-4 óra alatt el is készül...:D Nos igen, ezt érdemes reggel felkészíteni, Ha délben ebédelni szeretnénk :DTegyük a zöldségeket a levesbe, ízesítsük sóval, borssal, és én szoktam bele tenni egy kevés egész köményt is, ami remek ízt ad neki. Dobjunk bele, 2-3 gerezd egészben hagyott fokhagymát, majd fedjük le félig, és nincs más dolgunk mint várni.
Amikor a hús és a zöldségek is megfőttek, kóstoljuk meg a levest, és ha szükség van rá utólag ízesítsük a fentebb sorolt fűszerekkel.
Betétnek, mivel nem igazán kellene száraztésztát belefőzni, én a következőt javaslom...
A finom húsból, és zöldségekből szedjünk át egy adagot egy aprítóba, vagy robotgépbe Adjunk hozzá egy tojást, kevés pirított, majd lereszelt kenyeret, és egy diónyi zsírt ha szükséges. Akkor jó az állaga, ha szép kis gombócokat tudunk belőle készíteni, de még nem folyós. Ha nincs robotgép, az is megteszi ha a husit nagyon apróra vagdossuk, a zöldségeket pedig egyszerűen lereszeljük.
A levest szűrjük át, hogy szép tiszta legyen, majd egy nagyobb kanál segítségével adjuk hozzá a megformázott viszonylag egyforma gombócokat. Ahogy elkészül, fel fog úszni a leves tetejére.
És már kész is van a finom, tápláló leves.
Velem az a probléma, hogy ha ennek nekiülök, biztos hogy nem birom abba hagyni, úgyhogy Nekem álltalában aznap leves nap van...:D
Jó étávagyat!

Második receptem mára egy finom, és tápláló Kelkáposzta főzelék.
Most sokan fújjjognak, pedig alaptalan. A zöldek ugyanis köztudottan híresek arról hogy lúgosítják a szervezetet, valamint a rákos megbetegedések fő fegyvere a klorofil tartalmú zöldségek fogyasztása...
Ha szervezetünket megfelelő mennyiségű zöld színű levélzöldséggel, vagy zöld színű itallal (öko green) látjuk el, nem szenved hiányt semmiben. A zöld levelek nagy mennyiségű ásványi anyagot, vitamint, enzimet juttatnak szervezetünkbe, természetes formában. Kiváló, jól felszívódó növényi fehérjéket tartalmaznak. Az összes esszenciális aminosav is megtalálható bennük.
A klorofill gyógyító, gyulladásgátló, fiatalító hatású, segíti a szervezetben a vörös vértestek képződését. Kiváló sejtépítő és sejtregeneráló hatása ismert, ezért fiatalítja a testet és a bőrt simává varázsolja. Immunrendszer erősítő hatása utolérhetetlen. Elősegíti a mérgek kiürítését és a savak semlegesítését. A magas klorofilltartalmú tápanyagok lúgosítják és méregtelenítik a testet, különösen a májat. Rendkívül erős lúgosító hatással van a szervezetre. Jótékony hatású a reumás ízületi panaszoktól, köszvénytől szenvedők számára. Javítja a vérkeringést és az emésztést, illetve csökkenti a fáradságot, optimalizálja és fenntartja a jó egészségi állapotot.
Nos, álltalában az van, hogy zöld és nem esszük. Így voltam ezzel én is, de mindenki képes a változásra, pláne ha saját bőrén érzi hogy ez jótékony hatással van rá, és a szervezetére. Érdemes átgondolni mit hagyunk ki...:D Nos, akkor lássuk a receptet.
Kelkáposzta főzelék:

Vegyünk egy szép nagy fej, hibátlan minőségű kelkáposztát, és alaposan mossuk meg, majd aprítsuk össze kis darabokra.
Hideg víz a lábosba, majd mehet bele a káposzta, egy vagy két felkockázott burgonya, és 2-3 gerezd összenyomott fokhagyma.
Feltesszük főni, és mehet bele só, bors, valamint köménymag. Ez utóbbit semmiképp ne sajnáljuk, mert a fokhagymával isteni kombinációt ad az ételnek.
Főzzük addig amíg megpuhul a káposzta, de semmiképp ne főzzük szét.
Az utolsó 5 percben dúsíthatjuk virslivel, hogy valami husi is legyen benne. Ekkor készítsünk rántást. Itt nagyon fontos hogy a rántást enyhén pirítva, vízzel engedjük fel, és egy kevés szinespaprikát szoktam hozzáadni, de csak ha a tűzről már levettük, nehogy keserű legyen. Semmiképp se használjunk olajat hozzá. csak és kizárólag állati eredetű zsiradék.
Mehet a rántás a főzelékbe, kissé elfőzzük, egyrészt hogy sűrűsödjön, másrészt hogy a lisztes íz ne domináljon az ételben.
Már fogyaszthatjuk is. Jó étvágyat, és szép napot!
Egysze

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése