2010. október 14., csütörtök

Egy újabb finomság...:D

Sziasztok, újra itt vagyok.
Tegnap sajnos nem volt netem, így nem tudtam írni. Ezért ma két receptet osztok meg veletek.
A tegnapit, és a mait is...:D
Tegnapi Zöldséges rizs, kebab nyárssal, igencsak isteni lett :D
Íme a recept:
Gyorsan, finomat. Szintén csak pár hozzávaló, és hamar megvan.
Kezdem a kebab nyárssal. Mivel legelőször a szemünkkel eszünk, én szeretem ha szép az étel ami az asztalra kerül. Aki ennyire nem bonyolódik bele, az készíthet sima fasirtgolyókat is belőle, úgy is finom lesz garantálom. Szóval aki engem követ az kezdje azzal hogy a hurkapálcákat félbe töri, és beáztatja vízbe, legalább egy fél órára.
Közben a sima sertés, vagy borjú darált húshoz adjunk tojást, és hogy megint a fűszereknél maradjunk, sót, borsot, valamint itt egy különlegesebb fajta fűszerkeveréket használtam, kifejezetten erre a célra... A fentiekben említett üzletből :D Aki nem tudja másképp beszerezni, az vegyen a boltban libanoni fűszersót.... viszont akkor nem kell külön sózni, mert az alapból nagyon sós...
Fél kiló húshoz egy tojást adjunk. ez az arány, és ez bőven elég 3 személyre... Ha esetleg nagyon lágyra sikerül, ami függ a husi állagától is, akkor megpirítunk egy jó nagy szelet fehér kenyeret, és azt belemorzsoljuk. A husiba tehetünk egy teáskanálnyi szines fűszerpaprikát is. Aztán egy nagyobb maréknyit vegyünk a husiból, és a beáztatott pálcikán oszlassuk el hosszában.
Használjuk fel az összes husit, úgy is elfogy... Még a finnyássabb gyerekek is megeszik, mert különleges... :D
A husit tegyük tepsibe szépen sorban, és ha van grill fokozat akkor grillezzük meg, ha nem, akkor lasssú tűzön, olyan 160 fokon süssük készre, és szép pirosra...
Amíg a husi sül, addig készítsük el a rizst.
Egy pici fej vöröshagymát vágjunk nagyon apróra, és egy evőkanálnyi ZSÍRON (nem olaj, nem olíva, nem vaj) kezdjük el párolni. A rizsnél egy felnőtt emberre egy maréknyit szoktam számolni, tehát 4 főre négy maréknyi rizst teszünk a hagymára, amit persze előtte jól megmostunk. Kezdjük el opálosra pirítani. Közben kavargassuk, nehogy leragadjon. Aprítsünk össze mindenféle zölséget, mondjuk répát, fehérrépát, burgonyát, kis kockákra, és ha van otthon zöldborsó vagy mirelit karfiol, akár azt is tehetünk hozzá. Az a lényeg hogy borsószem nagyságúak, és egyformák legyenek a zöldségek, hogy kb egyszerre puhuljanak meg.
Szóval zöldségek a rizs mellé, és kavargatjuk, pároljuk. Amikor a rizs teljesen  opálos lett, tiszta csapvízzel öntsük föl, kb másfélszeres mennyiséggel.
Adjunk hozzá sót, borsot, és fedő alatt lasssú tűzön pároljuk.
Akkor lesz jó amikor a rizs megpuhult. Ekkor jöhetnek a fűszerek, amiket azért szeretek a végén hozzáadni, hogy megmaradjon az aromájuk.
Én szoktam hozzá tenni oregánót, és bazsalikomot, de nem kell sok, csak egy kevéske.
ezzel még kb 1-2 percig főzöm, kevergetés mellett, és már ehetünk is.
Amire a rizs elkészül, kész lesz a husi is.
Isteni finom, különleges, és viszonylag hamar elkészül. ÉS ami a léneg, FOGYÓKÚRÁS :D Azaz reg-enor kúrás...:D
Mai receptem pedig egy finom Borsós tokány rizzsel
Fél kiló husit, inkább zsírosabb, és nem a szárazabb fajtából vékony kb fél cm*1cm-es csíkokra vagdosok, és meg tisztítok egy jó nagy fej vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymával. A hagymákat összeaprítom, és egy evőkanálnyi ZSÍRON elkezdem párolni. Kissé megsózom, hogy a hagyma levet eresszen, és ne égjen le olyan könnyen, és kevergetve párolom tovább. Összekockázok egy fél paprikát, és egy kisebb fej paradicsomot, és ezt is a hagymához adom. Ha szépen összeaszalódott az egész, hozzáadom a felcsíkozott husit, és addig párolom, amíg kifehéredik, majd hozzáadok egy kis csomag mirelit zöldborsót. Hagy legyen jó gazdag. :D Ekkor félrehúzom a tűzről, és egy evőkanálnyi piros fűszerpaprikát kavarok hozzá, majd felöntöm annyi vízzel, ami kényelmesen ellepi. Visszateszem a tűzre, és nincs nagyon más dolgom, mint addig főzni fedő alatt amíg a husi meg nem puhul teljesen. Néha a vizet pótolni kell. Amikor a husi puha, kóstoljuk meg, ha só, vagy bors kell hozzá, azt még tudjuk pótolni. Közben főzzünk hozzá natúr rizst, és ezzel tálaljuk.
Jó étvágyat mindenkinek!

Szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése