2010. október 19., kedd

Hétvége, család, főzőcske...:D

Sziasztok!
A hétvégi receptekből fogok most egy párat megosztani...:D
Az egyszerű, és finom dolgokat szeretem igazán, úgy hogy most ennek jegyében osztok meg veletek recepteket.
Zöldségleves grízgombóccal

A világ legegyszerűbb, s talán legfinomabb levese... Csak összedobálom, és a többi a tűzhely dolga. :D
Tetszés szerint sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, burgonyát kockázok össze, mindegy mekkora darabokra, csak legyenek egyformák, hogy kb egyszerre készüljön el...
Tiszta vizet öntök egy lábasba, beleszórom az összekockázott gyökérzöldségeket, és hagyom felforrni. Ha felforrt, sózom, borsozom, és fedő alatt szépen lassan főzöm, akárcsak egy jó húslevest, csak ez hús nélkül készül. Amikor félig megfőttek a zöldségek, szórhatunk bele zöldborsót is. Közben kóstoljuk meg, nem e kell bele bármilyen fűszer. Amíg puhára fő minden zöldség, elkészítem a grízgombócot. Végtelenül egyszerű.
Egy tálba kb 10 ek . búzadarát szedek, és ráütök egy tojást, valamint beleteszek egy diónyi zsiradékot. Jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, és amikor már majdnem kész a leves, egyszerűen kanalazzuk bele egy evőkanál segítségével a gombócokat. Csak egy tipp: Minden galuskába mártás előtt, mártsuk a kanalat a forró levesbe, így nem ragad rá a kanálra a massza...:D
Kb 5 percet főzzük, de ha kész a gobóc, úgy is a lábas tetején köt ki.
A kis drágaságom, ezt csak vitaminos levesnek hívja. :D Nem is rossz egy alig 3 éves gyerkőctől :D
Jó étvágyat!
Egy másik isteni recept  hétvégéről:
Tepsis rablóhús

Nos, ez nem tartozik a gyors receptek közé, ellenben nagy tömeget jól lehet vele lakatni, és a vendégeknek tudniuk sem kell arról hogy ez éppen  "fogyókúrás" ebéd volt :D
Kezdjük a macerásabb részével, a darabolással.
Tisztítsunk meg vöröshagymát, fokhagymát, és burgonyát. A hagymát vágjuk fél karikákra, a fokhagymát csak szeleteljük föl, a burgonyát pedig vágjuk kb fél cm-es karikákra.
Vegyünk egy szép darab igazán húsos szalonnát, és kb akkora darabokra vágjuk mint a burgonyát. Ezután jöhet a husi. Én sertéscombot szoktam hozzá használni, de akár szárnyasból is elkészíthető, ízlés dolga. A husi is hasonló képpen jár mint a szalonna, daraboljuk burgonya nagyságú kockákra. Még egy hozzávaló van ami a rétegezéshez kell. Ez pedig a füstölt kolbász. :D Jó kis fogyókúra nem? :D
A kolbászt karikázzuk kb fél cm-es szeletekre.
Ez volt a macerás része, innen már pofon egyszerű.
Fogjunk egy jó nagy tepsit, és melegítsük elő a sütőt, kb 180 fokra. A tepsit körbe rakjuk a szalonna kockákkal, hogy semmi ne tudjon odaragadni hozzá. Aztán szépen sorban elkezdjük a hozzávalókat a tepsibe pakolni. Soronként egy kolbász, egy husi, egy hagyma, egy szalonna, és szépen sorba. Az a lényeg hogy a rétegesség meglegyen. A tetejére szórjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, és szórunk rá egy kevés majorannát. Félig felöntjük vízzel, majd lefedjük alufóliával, és be a sütőbe. Addig kell fólia alatt párolódnia, amíg meg nem puhult a hús. Ha az puha, minden jó. Ekkor a fóliát levesszük, és visszatesszük sülni, amíg  jó ropogós nem lesz a teteje. Nagyon parktikus ebédre, mert nem kell még külön körettel is bajlódni :D
Mára ennyi, ha bárki úgy érzi hogy van ide illő receptje azt szivesen fogadom, mint ahogy bármilyen kérdést is a témával kapcsolatosan.
Szép napot, és jó étvágyat mindenkinek!

2 megjegyzés: